Oldal kiválasztása

Amennyiben élsz a honvédségi lízingszerződés adta lehetőséggel, akkor mindenképpen olvasd el ezt a cikket. Amint tudod március 15 -én változott a HM lakásrendelet. Bővebben olvashatsz a változásokról itt is. Ezzel kapcsolatban egyre többen kérdezitek, hogy megéri-e módosítani a szerződést, annak érdekében, hogy maximálisan kihasználd a számodra elérhető lakáspénz összegét.

 

Mikor célszerű módosítani a honvédségi lízingszerződésem?

Mielőtt a honvédségi lízingszerződés módosításáról beszélgetnénk, először azt kell megvizsgálni, hogy milyen mértékben érintett téged a lakáspénz összegének módosítása. Amennyiben nem vagy házas, vagy nincs élettársad, akkor nem változik az összeg. Ha nincsenek gyermekeid, akkor sem változik az összeg. Ebben az esetben természetesen nem kell foglalkoznod a témával.

Szintén felesleges a honvédségi lízingszerződés módosításán gondolkodnod, ha a havi törlesztőrészleted meghaladja a maximális lakáspénzed összegét. Ilyen esetben március 15. -től automatikusan a magasabb összegre vagy jogosult, de ennek mielőbbi érvényesítése érdekében egy nyilatkozatot kell kitöltened.

Amennyiben a március 15. -i változások esetedben jelentősen megemelték a lakáspénz összegét, aminek köszönhetően a törlesztő részletedet jelentős mértékben meghaladó lakáspénzre vagy jogosult, akkor itt az idő utána számolni,, hogy mi a módja a honvédségi lízingszerződés módosításának és milyen költségeket kell viselned a cél érdekében.

Mielőtt belevágnál a szerződés módosításába azt is célszerű megvizsgálni hogy mennyi futamidő van még vissza. Minél kevesebb annál kevésbé éri meg a szerződést módosítani. Én személy szerint úgy gondolom hogy legalább 4-5 év legyen vissza a futamidőből. Amennyiben ennél kevesebb van nem feltétlenül éri meg vesződni a  honvédségi lízingszerződés módosításával.

 

A honvédségi lízingszerződés módosításának folyamata

Mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy melyik lízingcégnél van a honvédségi lízingszerződés kötve. Az állomány nagy részének az OTP vagy a Takarék Bank (korábbi nevén FHB) lesz a válasz. Lehetnek azonban olyanok is, akik még az Erste Lízing segítségével oldották meg a lakhatási problémáikat.

Erste lízing esetében

Mivel az Erste évekkel ezelőtt kivonult a lízing piacról, és már csak a meglévő ügyleteik kezelésével foglalkoznak, ezért talán náluk lesz a legnehezebb megoldani a honvédségi lízingszerződés módosítást. Első lépésként keresd meg az ügyfélszolgálatukat és kérj tőlük segítséget. Én próbaképpen felhívtam a megadott telefonszámot, hogy érdeklődjek általánosságban az eljárás menetéről. Annyi információt kaptam, hogy a szerződés módosítását személyesen kell bankfiókban kezdeményezni. A díja pedig nagyságrendileg néhány 10 000 Ft körül lesz. Mivel az ügyfélszolgálatos kicsit meglepődött a kérdés felvetése kapcsán, ezért semmiképpen nem kezelném tényként a fent leírtakat. Már csak azért sem, mert éppen a fentebb linkelt oldalukon olvashatod, hogy a fiókhálózatukban azonnali ügyintézés nem lehetséges.

Az OTP és a Takarék ugyanakkor folyamatosan köti az új szerződéseket és kezeli a meglévőket így ennek a két banknak az esetében egészen konkrét információk állnak a rendelkezésre mind a folyamatokat, mind pedig a díjakat illetően.

 

OTP lízing esetében

Az OTP bank esetében a folyamat egy e-mail írásával kezdődik, amelyben kérni kell egy kalkulációt. A kalkulációban vagy a futamidőt kell megjelölni, vagy pedig a havi törlesztőrészlet összegét. Az e-mail megválaszolása az OTP részéről akár 30 nap is lehet, szóval nem árt gyakorolni a türelmet. Amennyiben a kapott kalkuláció elnyeri a tetszésed, akkor kell összeszedni az új hitelbírálathoz szükséges dokumentumokat. Ez a gyakorlatban olyan, mintha egy új lízinget igényelni. Személyes okmányok, igénylési dokumentumok, jövedelem igazolások, közművektől 0-ás igazolások és lakásbiztosítás is szükséges hozzá.

A honvédségi lízingszerződés módosításának a díja ugyanakkor nem olyan eget rengetően magas. Az alábbi két tételből áll össze:

  • Szerződésmódosítás díja: 11 020 Ft
  • Közjegyzői díj: Függ a hitel összegétől is, de nagyságrendileg 50 000 Ft körül lehet. A pontos adatot majd a közjegyző fogja megmondani.

 

Takarék lízing esetében

Hasonlóan a fenti esethez a folyamat itt is egy e-mail megírásával kezdődik. Tartalmát tekintve szintén ugyanaz a helyzet. Vagy futamidőre, vagy törlesztő részletre kell kérni a kalkulációt. Fentebb ugyan nem említettem, de természetesen mindkét esetben meg kell adnod a honvédségi lízingszerződés számát is. 

A válasz megérkezését követően a Takarék esetében is elő kell készülnöd a bírlatra. Ez annyit jelent, hogy összeszeded a fentebb említett dokumentumok Takarék Bankos megfelelőjét és eljuttatod őket a bankfiókba.

A szerződésmódosítás díja itt sem határozható meg fixen, mert a fennálló tőke 1,5 %-át, de legalább 75 000 Ft -ot kell fizetned érte. 5 millió Ft az összeghatár ami alatt 75 000 Ft -ot fogsz fizetni. 

Ha szeretnél segítséget kérni a szerződésed módosításához, akkor írj nekem és segítek.

Példák a honvédségi lízingszerződés módosításának díjaira

Természetesen mindenkinek a saját felelőssége, hogy meghozza a döntését a honvédségi lízingszerződés módosítását illetően. Ahhoz, hogy ezt meg tudd tenni, szeretnék néhány példát mutatni .

Az OTP esetében a szerződésmódosítási díj fix összeg, ezért a közjegyzői díjon fog múlni, hogy mennyibe kerül a szerződésmódosítás. Ezzel kapcsolatban a 22/2018 IM rendelet az irányadó. Tettem egy kísérletet, hogy a jogszabályban foglaltak értelmezésével kapcsolatban, de nem igazán jártam sikerrel. Ezért maradok a fentebb említett 50 000 Ft körüli összegnél. Magyarán az OTP esetében a szerződés módosítás teljes költségét 60 000 Ft -ra becsülöm.

A Takarék Bank esetében a szerződésmódosítás összege függ a  fennálló tőketartozástól.  Ahogy fentebb említettem 5 millió forint összegig fixen 75 000 Ft -ba kerül a honvédségi lízingszerződés módosítása.  Az 5 millió forint feletti összegeknél 1,5% százalékkal kell számolni Ez azt jelenti hogy minden 1 millió Ft 15 000 Ft költségbe kerül neked. Vagyis 6 millió Ft esetén 90 000 Ft; 10 millió Ft esetén pedig 150 000 Ft-ba kerül a lízingszerződésed módosítása. Amennyiben 20 millió Ft -tal tartozol még, akkor 300 000 Ft költséggel kell számolnod. A táblázat segít a te tartozásodhoz tartozó díj megállapításában:

 

Ez egy táblázat a Takarék Bank honvédségi lízingszerződés módosítási díjairól

 

A fentiekből már könnyű kiszámolni hogy ha 10 000 Ft tal növekedett a lakáspénzed összege, akkor harminc hónap, 20 000 Ft -os növekedés esetén pedig 15 hónap alatt termeli ki a költségeket. 

Záró gondolatok

Azt is hozzá kell tenni, hogy ez a visszatermelés csak elméleti, hiszen a pénzt a szerződés módosításakor neked meg kell fizetned, miközben a támogatást csak a törlesztőrészlet kifizetésére kapod meg. Amit ténylegesen nyersz, az a futamidődnek a csökkenése. Vagyis hamarabb érsz a szerződésed végére.  Ezért amikor a kalkulációt vizsgálod, azt mérlegeld, hogy a költségekért cserébe, mennyi idővel korábban tudod lezárni a honvédségi lízingszerződésed.

Bízom benne, hogy sikerült néhány támpontot adnom a kezedbe gondolatébresztés gyanánt annak érdekében, hogy végig tudd gondolni, számodra megéri-e módosítani a honvédségi lízingszerződésedet.

Amennyiben továbbra is bizonytalan vagy, esetleg nem kaptál választ minden felmerülő kérdésedre, vagy szeretnél személyesen tőlem kérdezni, akkor kattints ide és írd meg, hogy mi foglalkoztat.